In 2017 waren wij met de broers en zussen Kemperman in Harlingen. Wat waren wij onder de indruk van het vrijwilligerswerk waarmee de replica van het 16e -eeuwse schip van Willem Barentsz werd herbouwd. Dat er zo met originele materialen en met oude technieken werd gebouwd was prachtig om te zien. De naden van het schip waren toen net gebreeuwd herinneren wij ons. Tijdens de rondleiding over de boot werd verteld dat de benodigde financiën onder andere werden verkregen door giften van bedrijven en particulieren. Als wederdienst werd hun naam vermeld op een van de vele balken van het schip.
Staande bij het schip dachten Wim en ik aan Saskia, een fervente zeiler die niet lang daarvoor haar groot vaarbewijs had gehaald. Wat zou zij enthousiast worden van dit schip! Toen zij dan ook in september van dat jaar jarig was bedachten wij dat het een mooi cadeau voor haar zou zijn wanneer wij namens haar een donatie zouden doen ten behoeve van het schip. We hadden nog een extra reden om dit cadeau te geven: het jaar daarvoor was uitgezaaide kanker bij haar geconstateerd, het was de vraag hoe lang zij nog te leven had en wat zou het mooi zijn wanneer het schip met haar naam aan boord de zeeën zou bevaren. Uit correspondentie met de bouwers bleek dat niet alleen haar naam kon worden opgegeven maar ook een zelfgekozen motto. Daarvoor koos Saskia: Licht het anker! (erg karakteristiek vonden wij). Gelukkig zijn we nu een heel aantal jaren verder, wonderbaarlijk genoeg kan Saskia zelf naar de boot gaan kijken wanneer eens het anker zal worden gelicht. Heel mooi dat Bernard haar naam aan boord heeft gevonden, dat heeft ons heel wat emotionele herinneringen aan een andere tijd gebracht.
Niemand heeft destijds kunnen vermoeden, dat Saskia haar motto; Licht het anker, zo letterlijk zou opvatten. Het blijft wel heel bijzonder, dat haar naam op die dakbalk voor altijd met het schip de zeeën zal bevaren.
KAAS
'Allemachtig, wat een stank', moppert mijn lief, terwijl hij snel de deur van de koelkast
dicht klapt.
'Zijn dat je sokken?, vraag ik onder de indruk.
'Nee, die ruiken naar pepermuntjes, dat weet je toch', reageert hij lachend.
Maar de geur die er nu bij ons uit de koelkast komt, lijkt wel verdacht veel op die van het
stuk kaas dat we lang geleden in Kopenhagen op de kop tikten. In mijn herinnering
smaakt ie nog net zo voortreffelijk, maar stinkt ie ook nog net zo vreselijk als toen.
Noodgedwongen bewaren we dit stuk kaas bij de gasfles op het achterschip, zo ver
mogelijk uit de buurt van de kajuit. Het allerlaatste stukje kaas sealen we tenslotte
zorgvuldig dicht voor we het met plastic handschoenen aan in de afvalbak dumpen. Dan
nemen we afscheid van de havenmeester, de kroegjes aan Nyhavn en de karakteristieke
groenkoperen torens van de stad. Als we langs de kleine zeemeermin de haven uit zeilen en
ik haar een laatste kushandje toewerp, zie ik haar zachtjes zwaaien met haar vissenstaart:
'Farwel og pâ gensyn'.
Wat een mooie actie, heel bijzonder!
Niemand heeft destijds kunnen vermoeden, dat Saskia haar motto; Licht het anker, zo letterlijk zou opvatten. Het blijft wel heel bijzonder, dat haar naam op die dakbalk voor altijd met het schip de zeeën zal bevaren.
Mooi