Reisverslag Iran

Marian Claassen en Henk Kemperman bezochten Iran

9 april –  23 april 2017 

We waren helemaal enthousiast gemaakt door vrienden en begonnen op 9 april aan het voor ons spannende avontuur  “Rondreis Iran”.

In het gezelschap van 17 andere reisgenoten arriveerden wij midden in de nacht in Teheran alwaar er onmiddellijk al een procedurele oponthoud was van 2 uur.

Overblijfsel  van de voormalige Amerikaanse ambassade

het  Golestan paleis van de Shah.

De reisgidsen Amine,  Farouzee, de chauffeur en zijn hulpje

De ‘Vierlaagse’ brug in het park van Teheran

De eerste twee dagen stonden in het teken van kennismaken en Teheran verkennen.  Teheran is een grote drukke wereldstad waaruit onze beide reisgidsen Amine,  Farouzeede chauffeur en zijn hulpje de pareltjes voor ons hadden geselecteerd zoals een prachtig park waarin  een bijzondere vierlaagse brug gelegen was, ontworpen door een vrouw.

Wandeling over de ” vierlaagse brug”

Met bibbers overheen gelopen om daarna een bijzondere  ontmoeting te hebben met een echtpaar waarvan de man een tijdje in Nederland gewerkt had.Picknicken komt op grote schaal voor in alle parken en waar men ook maar kan zitten. Tapijten worden uitgerold, thee en lekkernijen uitgestald. De bevolking is zo hartelijk en vriendelijk. Wij werden iedere keer uitgenodigd om aan te schuiven en mee te eten zodanig dat er een moment kwam dat we niet meer keken omdat we erg graag naar een  bijzondere brug wilde wandelen! Afgesloten met het beeld van de Poort der Vrijheid.Deze reis geeft ons vele bijzondere momenten en ontmoetingen opgeleverd teveel om in een verslag te verwerken daarom wat hoogtepunten.

De rondreis

Het was een rondreis van 16 dagen over grote afstanden. Eén binnenlandse vlucht en vele uren reizen met de bus. Tijdens al deze reizen waren er bijzondere stops waar iets te bezichtigen of te beleven was.

Vanuit Teheran zijn we naar Shiraz (De lazy stad) gevlogen, de stad van de dichters.  

Het graf van de dichter Hafez

Moskee, door de geslepen ramen een bijzondere lichtinval.

Overal hadden we leuke hotels en lekker eten. 

Veel kleurrijke bazaars waar Henk zijn hart kon ophalen aan kruiden, specerijen en lekkernijen.

Overdekte Bazaar

indrukwekkende restanten van Persepolis

De schatkamers van Naksh-e Rostam

Onderweg naar de buitengewoon indrukwekkende restanten van Persepolis natuurlijk ook een kamelen-stop.
Persepolis is gelegen in de woestijn, zeer uitgestrekt en er zijn nog vele restanten te bezichtigen. Onderdanen uit het hele rijk kwamen hier hun schattingen naar toe brengen gedurende de maanden dat de vorst hier verbleef. 

Ryan, een ”lemen” stad met bijzonder bolvormige lemen daken

De reis van Shiraz naar Kerman en Ryan 

Restanten van de citadel

Heerlijk toeven in de tuinen van Mahan

Het mausoleum van een Soefi meester

Picknick bij de kamelen karavanserai

“Heer en Meester” Henk zwaait het volk toe

Heel bijzonder was een oude opgeknapte karavanserai. Op weg van Kerman naar Yazd hadden wij hier een heel leuke stop. Deze serai  was vroeger een stop voor de kamelen karavaan. Kamelen kunnen maximaal 29 km per dag lopen dus om de zoveel km is er een. Wij hebben er twee bezocht deze opgeknapte en een oude niet opgeknapte. Waar wij onze stop hadden  was ingericht als “hotel” dwz  je kon er overnachten in de aangepaste “kamers”. Onze begeleiding had een heerlijke picknick lunch meegebracht Aangekomen in Yazd, de stad van het vuur, logeerden wij in een traditioneel hotel. Piepklein maar leuke kamer in de catacomben met een bijzondere hal. In Yazd lagen nog de grafheuvels van vroeger. Dwz op de top van een berg lag een open plek met een diep gat uitgegraven. Tot voor 50 jaar geleden werden de doden hier naar toe gebracht om opgegeten te worden door de gieren en hun botten werden daarna in het gat gelegd. Begraven en verbranden was slecht voor de aarde opeten door de gieren was het meest “milieu”vriendelijk.

Yazd de stad ook van Zarathrusta en het eeuwige vuur met de Faravar als symbool voor  : Doe goed, spreek goed, voel goed.(6402).

Vele mooie dingen gezien met tot slot van het verblijf in Yazd een demonstratie in een sportschool, leuk om mee te maken.(6527+6515) en een heerlijk diner op het dak van een luxueus hotel maar wel in een tent!(6545).

De tweede karavaan bevond zich op weg naar Esfahan, wel een verschil maar ook authentieker met nog echte kamelen ! (6555+6564) en een stop bij een bijzonder huis dat in handen was geweest van een rijke familie. (6598+6589) waarbij ik wel op een verboden stoel ben gaan zitten.

Over de helft inmiddels gekomen : het  toch wel hoogte punt van de reis  Esfahan. Eerste kennismaking door een avondwandeling naar een brug (6620+6617)Wandelen door Esfahan is een belevenis op zich, de ontmoetingen in het het park, het prachtige Iman plein, de tuinen, de Romantische brug, de muziek, de moskeen, de badhuizen,  Het beroemde Abbasi hotel, kortom verbazingwekkend, leerzaam, cultureel, hartelijk en mooi.

En natuurlijk de stad van het beroemde gedicht door  Pieter Nicolaas van Eijk :  Een Perzisch edelman.

Abyaneh, heel oud en bekend om zijn vrouwen met de rozen omslagdoeken

Nog een paar dagen te gaan met eerst een bezoek aan een oud dorp Abyaneh, heel oud en bekend om zijn vrouwen met de rozen omslagdoeken. Hier moeten niet meer toeristen gaan komen, want met een paar bussen liep het dorp al gauw helemaal vol

Op weg naar de laatste stop alvorens weer terug te zijn in Teheran : Qom.

Om de moskee te betreden moesten de vrouwen zich voor de eerste en de laatste keer verkleden in een Chador

De meest religieuze stop waarbij de vrouwen dus voor de eerste en de laatste keer echt zichzelf moesten verkleden in een Chador !! En toen mochten uiteindelijk niet eens de moskee in. Was sinds enige tijd alleen toegestaan aan moslims.

Dat was het ook voor mij weer een feest om de reis terug te zien en te beschrijven. Niet uitputtend maar wel als indruk .

Veel lees- en kijkplezier

Marian

.elementor-kit-13633 a { color: #1b0909; }